Децата, ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола (MMR), не са изложени на повишен риск за аутизъм, включително децата, които понякога се считат за групи с „висок риск“ за разстройство в неврологичното си развитие, открива мащабно ново проучване.

Новото изследване, публикувано на 4 март в списание Annals of Internal Medicine, е едно от най-големите проучвания от този род до момента. В него изследователите разглеждат данните на повече от 657 000 деца, родени в Дания между 1999 и 2010 г., включително около 6500, които са получили диагноза за разстройство от аутистичния спектър (ASD). ASD е състояние на нервно-психическо развитие, което засяга способността на човека да общува, взаимодейства и се държи по подходящ начин с другите в социални ситуации.

„Проучването, както много други преди това, показва, че родителите не трябва да избират да не ваксинират децата си заради тази компрометирана връзка между MMR ваксината и аутизма“, заяви водещият автор на изследването д-р Андерс Питър Хвиид, старши изследовател в катедрата за епидемиологични изследвания в Statens Serum Institut в Копенхаген. „Наистина има силни научни доказателства, че няма връзка“, категоричен е той.

Съмненията относно тривалентата ваксина ММR са на гастроентеролога Андрю Уейкфийлд, който през 1998 г. предположи, че е свързана с аутизма. Симптомите на заболяването често започват да се проявяват около времето, в което се прилага, между 12 и 15 месеца. Теорията е дискредитирана и по-късно Уейкфийлд е лишен от право да практикува медицина, но това налива вода в мелницата на антиваксърите.

Сега учените искат да обърнат специално внимание на критиките на антиваксъри, като например предположението, че някои групи деца са по-уязвими към аутизма след ваксинацията срещу морбили, отколкото други. Датските изседователи проследяват деца с брат, който има аутизъм и тези с повишен рисков фактор за аутизъм, като по-възрастни родители. Те също така разглеждат дали има повече аутизъм сред децата, които са получили други ваксини преди тази за морбили, паротит и рубеола.

Анти-ММR кампаниите твърдят за регресивна форма на аутизъм, причинена от ваксинация, не се появяват в проучвания за цялото население. Всички тези теории са тествани в изследването и е установено, че те са абсолютно неверни.

„Не открихме подкрепа за хипотезата за повишен риск за аутизъм след ваксинация с ММR в националната популация на датските деца, няма подкрепа за хипотезата за ваксиниране с ММR и предизвикан аутизъм в чувствителни подгрупи, характеризиращи се с екологични и фамилни рискови фактори, и няма подкрепа за натрупване на случаи на аутизъм в определени периоди от време след ваксинация с ММR“, съобщават авторите на изследването.

„В един идеален свят изследванията за безопасност на ваксините биха се провеждали само за оценка на научно обосновани хипотези, а не в отговор на конспирации. Но в действителност, хипотезите, разпространявани от антиваксърите, могат да повлияят на общественото доверие във ваксините и затова проучването е изключително полезно“, коментират експерти.

Източник: Скенер.нюз

Категория: