По света все още има около 20 милиона деца, които не получават ваксините, от които се нуждаят, подчертават от СЗО и УНИЦЕФ


Избухването на пандемията от COVID-19 показа, че не трябва да загърбваме рутинните имунизации, подчерта регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге в реч, отбелязваща Световната седмица на имунизациите.

„Нашите претоварени здравни системи не могат да понесат огнища на болести, които биха могли да се предотвратят“, предупреди той.

Според Клуге ваксините са обществено благо, което трябва да се защитава и поддържа, за да бъде ефективно, особено в трудни моменти. Световната седмица на имунизациите има за цел да насърчи използването на ваксини за защита на хора от всички възрасти срещу болести. Целта на кампанията е да настоява за по-голяма ангажираност около имунизацията в световен мащаб и значението на ваксинацията за подобряване на здравето и благосъстоянието на хората.

За да отбележат седмицата, СЗО и УНИЦЕФ публикуваха съвместно изявление, в което се посочва, че пандемията от COVID-19 е „остро напомняне, че инфекциозните заболявания не зачитат граници. Всички страни са уязвими, независимо от нивата на доходите или силата на техните здравни системи“, се подчертава в изявлението.

„В целия европейски регион, където десетки милиони хора живеят в изолация седмици наред и над 100 000 души са загинали, скоростта на опустошаване от страна на коронавируса напълно преобърна живота“, подчертават двете организации. Според тях спешната нужда от ваксина срещу COVID-19 подчертава основната роля на имунизациите в защитата на живота и икономиките. В изявлението се изтъква, че тъй като учените по целия свят работят намирането на ваксина срещу коронавируса, националните рутинни имунизационни програми са „по-критични от всякога“.

Поради това, ако има временни прекъсвания на рутинните имунизационни услуги поради пандемията, доставчиците на здравни услуги трябва да планират да възобновят имунизационните услуги възможно най-бързо, след като ситуацията се стабилизира.

„Правителствата в региона трябва да използват всяка възможност, за да защитят хората от многото заболявания, за които ваксините вече са достъпни“, заключват организациите.

Според Афшан Хан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, уязвимостта към инфекциозни заболявания навсякъде е заплаха за общественото здраве.

„От решаващо значение е рутинните програми за имунизация да продължат по време на тази криза, като адекватно защитават здравните работници и хората, които получават ваксинации“, посочи тя, като добави, че достигането до онези деца, които са пропуснали рутинни имунизации в миналото, трябва да бъде приоритет.

От своя страна Клуге подчерта, че „можем да предотвратим по-нататъшното въздействие на COVID-19 върху нашите здравни системи, като гарантираме, че хората от всички възрасти остават ваксинирани съгласно националните схеми“.

Имунизацията е широко призната като една от най-успешните и рентабилни здравни интервенции в света.

Въпреки това, все още има около 20 милиона деца в глобален мащаб, които не получават ваксините, от които се нуждаят.

 

Източник: www.investor.bg

Категория: