Ваксините са ключов инструмент в битката срещу COVID-19 и ваксинирането е един от най-добрите начини да защитите себе си и другите от COVID-19.

Ваксинирането е по-безопасно от заразяването

Ваксините обучават имунната ни система да разпознава вируса и да създава антитела за борба с болестта, без да се разболява от самата болест. След ваксинацията тялото е готово да се бори с вируса, ако по-късно е изложено на него, като по този начин предотвратява заболяването.

Повечето хора, които са заразени със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, развиват имунен отговор през първите няколко седмици, но все още се изследва колко силен и траен е този имунен отговор и как той варира при различните хора.

Хората, които вече са заразени с SARS-CoV-2, също трябва да се ваксинират, освен ако  лекуващият лекар препоръчва друго и ваксината е противопоказна за тях. Дори да сте имали предишна инфекция, ваксината действа като ускорител, който засилва имунния отговор. Има и някои случаи на хора, заразени с SARS-CoV-2 за втори път, което прави ваксинирането още по-важно.

Какво да очакваме по време на ваксинацията

Медицинските специалисти могат най-добре да посъветват хората дали или не, както и кога трябва да получат ваксина. По време на ваксинацията медицинско лице поставя ваксината,а след това лицето, което я получава, изчаква 15–30 минути, преди да напусне мястото на ваксинацията. Това се прави, за да може ваксинираното лице да бъде наблюдавано за появи на всякакви неочаквани странични реакции след ваксинация.

Както всяка ваксина, така и ваксините срещу COVID-19 могат да причинят леки до умерени странични ефекти, като лека треска, болка или зачервяване на мястото на убождане. Тези реакции трябва да изчезнат сами в рамките на няколко дни. Вижте обяснителната информация на СЗО за безопасността на ваксините срещу COVID-19, както и Въпроси и отговори за безопасността на ваксините, за да научите повече за често срещаните странични ефекти и да разберете кои лица трябва да се консултират с лекар преди ваксинацията.

Дози ваксини

За някои ваксини срещу COVID-19 са необходими две дози. Важно е,ако ваксината изисква две дози, те да бъдат поставени.

За ваксини, които изискват две дози, първата доза съдържаантигени – протеини, които стимулират производството на антитела – с които имунната система се среща за пръв път. Учените наричат ​​това подготовка на имунния отговор. Втората доза действа като бустер, като гарантира, че имунната система е развила реакция на паметта, за да се пребори с вируса, ако го срещне отново.

Поради спешната нужда от ваксина срещу COVID-19 бяха проведени първоначални клинични изпитвания на кандидати за ваксина с възможно най-кратката продължителност между дозите. Следователно СЗО препоръчва интервал от 21-28 дни (3-4 седмици) между дозите. В зависимост от ваксината, интервалът може да бъде удължен до 42 дни – или дори до 12 седмици за някои ваксини – въз основа на настоящите резултати.

Има много ваксини срещу COVID-19, които се разработват и произвеждат от различни производители по целия свят. СЗО препоръчва да се използва ваксина от същия производител и за двете дози, ако имате нужда от две дози. Тази препоръка може да бъде актуализирана, когато стане налична допълнителна информация.

Безопасност срещу инфекция и заразяване след ваксинация

Наличните клинични проучвания показват, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни и високоефективни при предотвратяване на тежки заболявания. Като се има предвид колко нов е COVID-19, изследователите все още проучват за какъв период от време ваксинираното лице е защитено от инфекция и дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други.

Безопасността и ефективността на ваксините допринасят значително за предотвратяването на тежки заболявания и смърт вследствие от COVID-19. Тъй като ваксините се разпространяват и имунитетът се изгражда, е важно всички препоръчани мерки срещут разпространението на COVID-19 да продължават да се спазват.Това включва физическа дистанция; носене на предпазни средства, особено в гъстонаселени и лошо проветриви пространства; често миене на ръце; при кихане и кашляне да се използва огънат лакът; често проветряване на затворените пространства.

Източник: www.who.int