• Има ли ваксина срещу COVID-19?

Да, на този етап се използват няколко ваксини срещу COVID-19. Първата програма за масова ваксинация стартира в началото на декември 2020 г. и към 15 февруари 2021 г. са приложени 175,3 милиона дози ваксини в световен мащаб.

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, те трябва да бъдат разрешени от националните регулатори, произведени по взискателни стандарти и разпространени. Повече информация за разработването на ваксинаите срещуCOVID-19 можете да намерите тук.

 • Кога една ваксина срещу COVID-19 е готова за разпространение?

Първите ваксини срещу COVID-19 вече се използват във все повече и повече страни. Преди да започнат да се разпространяват, ваксините срещу COVID-19 трябва да отговарят на няколко важни условия:

 • Ваксините трябва да бъдат доказано безопасни и ефективни при големи клинични изпитвания, които се случват в т.нар.„фаза III“. Някои кандидати за създаване на ваксина срещу COVID-19 вече са завършили своите изпитвания във фаза III, като в същото време продължават да се разработват и много други потенциални ваксини.
 • Необходими са независими наблюдения и прегледи на доказателствата за ефикасност и безопасност на всяка кандидат-ваксина, включително регулаторен преглед и одобрение в държавата, в която се произвежда ваксината, преди Световната здравна организация (СЗО) да вземе решение за предквалификация на ваксината. Част от този процес включва и Глобалния консултативен комитет по безопасността на ваксините.
 • В допълнение към преразглеждането на данните за регулаторни цели, трябва да бъдат разгледани  и  политическите препоръки относно използването на ваксината.
 • Външна експертна група, свикана от СЗО, наречена Стратегическа консултативна група от експерти по имунизация (SAGE), анализира резултатите от клиничните изпитвания, заедно с доказателства за заболяването, засегнатите възрастови групи, рискови фактори за заболяване, програмно приложение и друга информация. След това SAGE препоръчва дали и как да се прилагат ваксините.
 • Длъжностните лица в отделните държави решават дали да одобрят ваксините за национална употреба и разработват политики за това как да се използват ваксините в тяхната страна въз основа на препоръките на СЗО.
 • Ваксините трябва да се произвеждат в големи количества, което е голямо и безпрецедентно предизвикателство – като същевременно да се продължи производството на всички други важни животоспасяващи ваксини, които вече се прилагат.

Като последна стъпка, всички одобрени ваксини изискват сериозна логистика по отношение на техния транспорт, в т.ч. строг контрол върху наличните количества и контрол на температурата.

 • Ще донесе ли ваксината срещу COVID-19 дългосрочна защита?

Тъй като ваксините срещу COVID-19 са разработени едва през последните месеци, твърде рано е да се знае продължителността на защитата на ваксините срещу COVID-19. Продължават изследвания, за да се отговори на този въпрос. Обнадеждаващо е обаче, че наличните данни показват, че повечето хора, които се възстановяват от COVID-19, развиват имунен отговор, който осигурява поне известен период на защита срещу реинфекция – въпреки че все още научаваме колко силна е тази защита и колко дълго трае.

 • Колко бързо ваксините срещу COVID-19 могат да спрат пандемията?

Въздействието на ваксините срещу COVID-19 върху пандемията ще зависи от няколко фактора. Те включват ефективността на ваксините; колко бързо са одобрени, произведени и доставени; възможната разработка на други разновидности и колко хора се ваксинират.

Въпреки че изпитванията показват, че няколко ваксини срещу COVID-19 имат високи нива на ефективност, както и всички други съществуващи  вече ваксини, ваксините срещу COVID-19 няма да бъдат 100% ефективни. Науката работи, за да гарантира, че одобрените ваксини са възможно най-ефективни, така че да могат да окажат най-голямо въздействие върху пандемията.

 • Какви видове COVID-19 ваксини се разработват? На какъв принцип работят?

Учени от цял ​​свят разработват много потенциални ваксини срещу COVID-19. Всички тези ваксини са предназначени да научат имунната система на организма безопасно да разпознава и блокира вируса, който причинява COVID-19.

Разработват се няколко различни вида потенциални ваксини срещу COVID-19, включително:

 • Инактивирани (убити) или отслабени вирусни ваксини, които използват форма на вируса, която е била инактивирана или отслабена, така че да не причинява заболяване, но все пак генерира имунен отговор.
 • Протеинови ваксини, които използват безвредни фрагменти от протеини или протеинови обвивки, които имитират вируса COVID-19, за да генерират безопасно имунен отговор.
 • Вирусните векторни ваксини, които използват безопасен вирус, който не може да причини заболяване, но служи като платформа за производство на коронавирусни протеини за генериране на имунен отговор.

РНК и ДНК ваксини, авангарден подход, който използва генетично модифицирана РНК или ДНК за генериране на протеин, който сам по себе си предизвиква имунен отговор.

 • Ще могат ли други ваксини да ме предпазят от заразяване с COVID-19?

Понастоящем няма доказателства, че други ваксини, освен тези, специално предназначени за вируса SARS-Cov-2, ще предпазват от COVID-19.

Учените обаче проучват дали някои съществуващи ваксини – като ваксината Bacille Calmette-Guérin (BCG), която се използва за предотвратяване на туберкулоза – са ефективни и срещу COVID-19. На този етап все още няма доказателствата от тези проучвания.

 • Какви са предимствата от ваксинация?

Ваксините срещу COVID-19 произвеждат защита срещу болестта в резултат на развитието на имунен отговор към вируса SARS-Cov-2. Изграждането на имунитет чрез ваксинация означава, че има намален риск от развитие на заболяването и неговите последици. Този имунитет ви помага да се борите с вируса, ако сте изложени на него. Поставянето на ваксина може също да предпази хората около вас, защото ако сте защитени от заразяване и болести, е по-малко вероятно да заразите някой друг. Това е особено важно за защита на хората с повишен риск от заболяване с COVID-19 и тежко протичане на болестта, в т.ч. като здравни работници, възрастнии хора със специфичнимедицински състояния, непозволяващи поставянето на ваксина.

 • Кой може да се ваксинира срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за повечето хора на и над 18 години, включително тези със съществуващи заболявания от всякакъв вид, включително автоимунни нарушения. Тези състояния включват: хипертония, диабет, астма, белодробни, чернодробни и бъбречни заболявания, както и хронични инфекции, които са стабилни и контролирани.

Обсъдете възможностите за ваксинация с вашия лекуващ лекар и ако:

 • Имате компрометирана имунна система;
 • Сте бременни или кърмите бебето си;
 • Имате анамнеза за тежки алергии, особено към ваксина (или някоя от съставките на ваксината).

 

 • Можем ли да срем спазването на предпазни мерки след ваксинация срещу COVID-19?

Ваксинацията ви предпазва от сериозно заболяване и смърт вследствие нна COVID-19. През първите четиринадесет дни след ваксинация нямате значителни нива на защита, след това тя се увеличава постепенно. При ваксина с единична доза имунитетът обикновено се появява две седмици след ваксинацията. За ваксините с две дози са необходими и двете дози, за да се осигури възможно най-високо ниво на възможно най-добър имунитет.

Въпреки че ваксината срещу COVID-19 ще ви предпази от сериозни заболявания и смърт, все още не се знае до каква степен ви предпазва от заразяване и предаване на вируса на други хора. За да запазите другите в безопасност, продължете да спазвате поне 1 метър разстояние между вас и околните, използвайте лакътя си при кашлица или кихане, почиствайте ръцете си често и носете маска, особено в затворени, претъпкани или лошо проветриви помещения. Винаги следвайте указанията на местните власти въз основа на риска и ситуацията с COVID-19 на мястото, където живеете.

 • Може ли втората доза на ваксината да бъде с различна от първата ваксина?

Клиничните изпитвания в някои страни разглеждат тази възможност. В някои държави се допуска тази комбинация, след изрична лекарска препоръка, но все още продължават проучванията по отношение на препоръчването на този тип комбинация.

 • Може ли ваксината срещу COVID-19 да предизвика положителен тест (PCR или антигенен) на ваксинираното лице?

Не, ваксината срещу COVID-19 не може да доведе до положителен тест за COVID-19 (PCR или антигенен). Това е така, защото тестовете проверяват за активно заболяване, а не дали даден човек е имунизиран или не. Тъй като обаче COVID-19 ваксината предизвиква имунен отговор, може да е възможно да позитивира тест за наличието на антитела (серологичен), който измерва имунитета на COVID-19 при индивида.

 • Трябва ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал COVID-19?

Дори ако вече сте прекарали COVID-19, трябва да се ваксинирате, когато имате таакава възможност. Защитата, която някой получава от COVID-19 е индивидуална при всеки човек и все още не се знае колко дълго може да продължи естественият имунитет.

 • Безопасна ли е ваксината срещу COVID-19 за деца?

Обикновено ваксините се тестват първо при възрастни, за да се избегне тестване върху деца, които все още се развиват и растат. COVID-19 също е заболяване, което протича по-сериозно и опасно сред по-възрастните хора. Когатоваксините бъдат определени като безопасни при възрастните, те започват да се изследват и върху деца. След приключването на тези проучвания, ще знаем повече и ще бъдат разработени насоки за ваксинация.

Междувременно трябва да се уверите, че децата продължават да спазват противоепидемичните мерки за предпазване от заразяване с COVID-19.

 • Предпазват ли ваксините срещу COVID-19 от мутации на вируса?

Очаква се ваксините COVID-19 да осигурят поне известна защита срещу нови варианти на вируса и да са ефективни при предотвратяването на сериозни заболявания и смърт. Това е така, защото тези ваксини създават широк имунен отговор и всякакви вирусни промени или мутации не трябва да правят ваксините напълно неефективни. Ако някоя от тези ваксини стане по-малко ефективна срещу един или повече варианти, ще бъде възможно да се промени съставът на ваксините, за да бъде ефективна и към тези варианти. Данните за нови вариации на вируса COVID-19 продължават да се събират и анализират.

Докато научаваме повече, трябва да направим всичко възможно, за да спрем разпространението на вируса, за да предотвратим мутации, които могат да намалят ефикасността на съществуващите ваксини. Това означава да се спазваразстояние поне 1 метър от другите, при кашлица или кихане да използвате  лакътя си, често да почиствате ръцете си, да носите маска и да избягвате лошо проветриви стаи или да отваряте прозорец.

 • Как може да бъдем сигурни, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни?

Осигуряването на безопасността и качеството на ваксините е един от най-важните приоритети при тяхното разработване. За да се гарантира, че се разработват и прилагат глобални норми и стандарти за оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксините, националните и световните здравни власти работят в тясно сътрудничество.

Процесът на разработване на COVID ваксини се проследява бързо, като същевременно се поддържат максимално високи стандарти: Предвид спешната необходимост от прекратяване на пандемията, паузите между стъпките, често необходими за осигуряване на финансиране, са съкратени или премахнати, а в някои случаи се предприема и паралелно извършване на стъпките,, за да се ускори процесът, където това е е безопасно да се направи. Разработчиците на ваксини срещу COVID-19 са дали общо съгласие да не се иска одобрение от правителството за разработваните от тях ваксини, докато не бъде доказано, че са безопасни и ефективни.

Съществуват много строги защити, за да се гарантира, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни. Както всички ваксини, така и ваксините срещу COVID-19 преминават през строг многоетапен процес на тестване, включително и големи изпитвания (фаза III), в които участват десетки хиляди хора. Тези проучвания, които включват и високорискови групи (групи като бременни и кърмещи жени не са били включвани във ваксинални проучвания). Това се прави , за да се идентифицират всички често срещани странични ефекти или други опасения за безопасността на ваксината.

След като клиничното изпитване покаже, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна и ефективна, се изисква поредица от независими прегледи на доказателствата за ефикасност и безопасност, включително регулаторен преглед и одобрение в държавата, в която се произвежда ваксината. Част от този процес на проверка включва и преглед на всички доказателства за безопасността от Глобалния консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините.

Външен експертен комитет, свикан от СЗО, анализира резултатите от клинични изпитвания, заедно с доказателства за заболяването, засегнати възрастови групи, рискови фактори за заболяване и друга информация. Комитетът препоръчва дали и как да се използват ваксините, а отделните държави решават дали да одобрят ваксините за национална употреба и да разработват политики за това как да се използват ваксините в тяхната страна въз основа на препоръките на СЗО.

След въвеждането на ваксина срещу COVID-19, СЗО подкрепя работата с производителите на ваксини, здравните служители във всяка държава и други партньори, за да наблюдава непрекъснато всякакви опасения за безопасността.

Източник: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

*Актуално към 4 май 2021