На 23.04.2016 г. (събота) от 11:00 до 18:00 в Южен парк (на голямата поляна със сцената, откъм бул. Петко Тодоров) се проведе информационна инициатива във връзка с отбелязване на Европейска имунизационна седмица.

По време на събитието бяха реализирани множество активности, свързани с повишаване информираността на децата и техните родители за опасностите, които крият вредните бактерии и вируси и възможностите за предпазване от тях.

Активностите се провеждаха в шатра и включваха:

  • Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина;
  • Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп;
  • Демонстрация на посявки на най-разпространените видове бактерии;
  • Детско арт ателие;
  • Образователни беседи за малки и големи за значимостта на ваксинопрофилактиката.

Благодарение на инициативата децата и техните родители научиха, че:

  •  Има вредни и полезни бактерии
  •  Миенето на ръцете не е достатъчно, за да ни предпази от вредните бактерии
  •  Поставянето на имунизациите от задължителния и препоръчителния имунизационен календар е предпоставка за предпазване от редица заболявания и избягване на усложненията от тях.

С цел по-добрата популяризация на събитието, два дни преди инициативата на метростанция Национален стадион „Васил Левски“ и метростанция Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“ бяха организирани промоционални събития с участието на доброволци. Учениците раздаваха информационни материали за предстоящото събитие и кампания „Ваксинко“.

Инициативите бяха част от Национална информационна кампания „Ваксинко“, която се организира от Национална пациентска организация, Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари и Български червен кръст, под егидата на Министерство на здравеопазването.

Допълнителна информация:

Европейската имунизационна седмица (24-30 април) е част от Световната имунизационна седмица и се организира от Световната здравна организация, с подкрепата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и УНИЦЕФ. Сред целите на инициативата са промоция на имунизацията като най-сигурен метод за защита на обществото и разширяване на имунизационния обхват чрез повишаване на информираността относно значимостта на имунизацията. За втора поредна година мотото на Световната имунизационна седмица е „Да преодолеем имунизационните пропуски“ – послание, което цели да насочи вниманието на обществото към значимостта на колективния имунитет и всеобщата ваксинация през целия живот.

Категория: