Ваксинко взе участие в Софийски фестивал на науката. Кампанията имаше собствен щанд на фестивала, на който всички желаещи получиха информационни материали и консултации от медицинско лице относно ваксините, включени в задължителния и препоръчителния имунизационен календар на България.

По време на Фестивала (на 15 май, неделя) доц. д-р Любомира Николаева-Гломб изнесе лекция за едно от най-ужасяващите заболявания, инвалидизирало стотици хиляди деца – детският паралич (полиомиелит). Лекцията беше озаглавена „Без бъдеще“, като акцентът беше поставен върху факта, че благодарение на системните имунизации срещу заболяването в цял свят, през 2015 г. Световната здравна организация обяви един от общо трите полиовируса за изкоренен. Доц. Гломб призова всички родители да продължат да имунизират своите деца, за да може да се запази колективният имунитет и да се спомогне за скорошното изкореняване и на останалите два полиомиелитни вируса.

По време на събитието стана ясно още, че в България поледният случай на полиомиелит е засечен през 2007 г. Две са страните, които все още са ендемични за заболяването – Пакистан и Афганистан, а поради засилените миграционни процеси, специалистите съветват да се спазват стриктно имунизациите. Полиомиелитът се предава по фекално-орален път (чрез „мръсни“ ръце), поради което може да бъде много лесно разпространен сред групи от неваксинирани деца и възрастни.

Категория: