От 24 до 30 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица на СЗО

24.04.2017

Глобалната тема на Европейска имунизационна седмица тази година е „Ваксините действат!“, а мотото е „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“.

 

Между 24 и 30 април 2017 г. за поредна година отбелязваме Европейската имунизационна седмица. Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото относно значимостта на ваксинопрофилактиката, като особен фокус тази година се поставя не само на детските имунизации, но и на необходимостта от поддържане на имунитета и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници.

В контекста на „завръщането“ на морбили сред редица държави в Европа, включително и в България, нараства и ролята на събитието, една от основните задачи на което е да обърне внимание на изключителната важност от поддържане колективния имунитет на обществото и значението му за най-уязвимите групи – децата и най-възрастните. Според данни, изнесени от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на семинар на 22 април т.г., броят на случаите със съмнение за морбили у нас е достигнал 76 души, като от тях към момента 38 са потвърдени.

По данни на Световната здравна организация децата на възраст до 5 г. са особено застрашени от развитие на усложнения вследствие от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, а придържането към имунизационния календар осигурява най-добрата защита в момента, в който децата най-много се нуждаят от нея. В същото време СЗО обръща внимание на това, че имунизацията не е предназначена само за деца - имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш например може да отслабне с годините. Ето защо реимунизацията през тийнейджърските години може да осигури надеждна защита.

От друга страна, тъй като днес имунизационният календар е много по-широк в сравнение с десетилетия назад, много от възрастните хора не са получили всички нужни имунизации, така че да бъдат максимално защитени. Ето защо Световната здравна организация напомня, че ако не сме сигурни дали сме имунизиран с всички нужни според имунизационния календар ваксини, можем да се обърнем към нашия лекар и за съвет.

Не на последно място СЗО изтъква, че медицинските работници са особено застрашени от заразяване и разпространение на инфекциозни заболявания. Световната здравна организация препоръчва на здравните работници да:

  • Се имунизират спрямо календара на съответната държава;
  • Да се имунизират срещу сезонен грип;
  • Да се реимунизират срещу дифтерия на всеки 10 г.;
  • Да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови инфекции, ако са в риск от заразяване с такива.

 

Национална информационна кампания „Ваксинко“

В контекста на стартиралата през февруари 2016 г. Национална информационна кампания „Ваксинко“ и през 2017 г. инициативите на Национална пациентска организация, свързани с отбелязването на Европейска имунизационна седмица, ще бъдат проведени под шапката на кампания „Ваксинко“.

По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април 2017 г.) на 29 април (събота) от 11:00 ч „Ваксинко“ ще гостува на Националния политехнически музей в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“. По време на събитието д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация ще изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която ще разкаже повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Ще разберем повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението. Съвместно с екипа на НПМ ще бъдат направени експерименти, наблюдение на колонии от бактерии с микроскоп и други.

В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ за втора поредна година ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката, който ще се проведе между 11-14 май 2017 г. в София Тех Парк.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат в България, както и заболяванията, от които предпазват, можете да намерите на сайта на кампанията: www.vaksinko.bg, във Фейсбук страницата - www.facebook.bg/vaksinko, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

 

Безопасност на ваксините Митове и факти за ваксините

Задължителен имунизационен календар

Препоръчителен имунизационен календар

Кампанията се организира от

Под патронажа на