Семейна събота с "Ваксинко"

02.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април 2017 г.) „Ваксинко“ гостува на Националния политехнически музей в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“.

По време на събитието д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която разказа повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Посетителите разбраха повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението. В заниманията се включиха и млади учени от Националния политехнически музей.

С помощта на микроскоп и UV лампа любознателните деца и техните родители „видяха невидимото“ – или как някои опасности за здравето не могат да се уловят с просто око, научиха интересни факти за бактериите, вирусите, микробите и паразитите.

Европейската имунизационна седмица е ежегодно събитие на Световната здравна организация, като целта на инициативата е да подобри нивата на ваксинално покритие като фокусира вниманието към това, че всеки човек - дете или възрастен, се нуждае и има право да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания. Информационна кампания „Ваксинко“ е дългосрочна инициатива, която се осъществява от Национална пациентска организация в партньорство с Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Български червен кръст, под патронажа на Министерство на здравеопазването.

В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката (на 13 и 14 май), както и на Европейска нощ на музеите (20 май) – отново съвместно с Национален политехнически музей. 

  

  

Безопасност на ваксините Митове и факти за ваксините

Задължителен имунизационен календар

Препоръчителен имунизационен календар

Кампанията се организира от

Под патронажа на