Специалисти по епидемиология и имунология отговарят на въпроси за ваксините срещу СOVID-19 на безплатен телефон

От понеделник двама специалисти – по епидемиология и имунология отговарят на безплатния телефон 0800 14 515 на Националната пациентска организация. Идеята на организаторите всички заинтересовани да получат точна и информация и при нужда консултация за наличните в момента ваксини срещу СOVID-19.

Медицинските специалисти ще отговарят на безплатния телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч. На линията гражданите могат да задават въпроси, свързани със състава на наличните и очакваните ваксини, възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания. Специалистите са запознати много добре с характеристиките на препаратите за ваксиниране, следят новостите и съобщенията за ефектите от приложението на ваксините и ще бъдат на разположение с тази информация за гражданите.

Д-р Христиaна Бацелова е специалист по имунология на инфекциозните болести в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и от вчера е един от лекарите, които отговарят на телефонните запитвания.

„Това е една чудесна инициатива на организацията, за която аз ги поздравявам, защото хората имат много въпроси и е важно да се информират от достоверни източници. Само през вчерашния ден получих 24 обаждания, на които успях да отговоря и други 17, на които просто не успях заради това, че говорех с други хора. Задаваха стандартните въпроси – кога биха могли да се ваксинират, как да се запишат и т.н. Като цяло всички бяха решили вече да се ваксинират, но се интересуваха по-специално от техни придружаващи заболявания, дали има риск и коя ваксина да изберат „.

Д-р Бацелова е от първите ваксинирани медици и освен лека болка в ръката, няма други оплаквания.

„Хората все повече имат желание да бъдат ваксинирани особено такива, които работят в рискови звена. Хората с придружаващи заболявания ги е срах от СOVID-19, както се казва и нас – здравите без придружаващи заболявания ни е страх. Според мен се успокоиха като видяха, че вече има на 24 милиона души в цял свят, които са ваксинирани „.

Според д-р Бацелова, това е една от ваксините с най-малко нежелани реакции и най-малко противопоказания т.е тя може да бъде прилага на много широк кръг от хора.

„Всеки, който е в нашето общество – учителите, възрастните над 65 години, тийнейджърите над 16 са подходящи получатели на ваксината. По принцип никой не желае да боледува и когато говорим за въздушно-капково заболяване, което се разпространява изключително лесно и бързо, реално всеки един ваксиниран помага на неваксинираните и ни помага да ограничим заболеваемостта „.

Безплатната телефонна линия 0800 14 515 на Националната пациентска организация подкрепя пациенти с хронични заболявания с възможностите за безплатно и анонимно консултиране със специалисти в лечението на COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както на пациенти, нуждаещи се от консултации с психолог.

Цялото интервю на Елена Енчева с д-р Бацелова, можете да чуете ТУК.

Източник: www.bnr.bg