От днес започва Европейската имунизационна седмица, която тази година ще премине под мотото „Vaccines Work to bring us closer” (“Ваксините работят, за да бъдем заедно“).

Тази година Световната здравна организация поставя акцент върху няколко основни дейности, чрез които да бъде разширен ваксинационния обхват в глобален мащаб. Сред най-важните точки са:

  • Прилагане на нов глобален подход при диалозите относно ваксините, с фокус върху важността от ваксинация;
  • Подчертаване на множеството начини, чрез които ваксините дават шанс за един по-здрав и пълноценен живот, спирайки разпространението на ваксинопредотвратимите заболявания;
  • Представяне на примери относно доверието във ваксините и тяхната важност за обществото.

Тазгодишната кампания има за цел да изгради единодушите и да повиши още повече доверието във ваксинацията като обществено благо, което защитава здравето и спасява човешки животи.

Ваксините ни сближиха и ще ни помогнат отново да бъдем заедно

Повече от 200 години ваксините ни предпазват от заболявания, които застрашават живота и/или нарушават развитието ни. Благодарение на тях живеем в свят без страх от болести като едра шарка и полиомиелит, които в миналото са стрували на човечеството стотици милиони човешки животи.

Въпреки че ваксините не са сребърен куршум, те отново ще ни помогнат да напреднем по пътя към свят, в който можем да бъдем отново заедно, без дистанция. А ваксините продължават своя прогрес към общество, свободно от болести като туберкулоза, рак на маточната шийка, и детски болести като тетанус и морбили.

Инвестициите и новите изследвания дават възможност за новаторски подходи към разработването на ваксини, които променят ваксинационната наука завинаги, доближавайки ни все още до по-здраво бъдеще.

Ключова част за разрешаването на пандемията

Ваксините са ключов нов инструмент в битката срещу COVID-19. Работейки възможно най-бързо, учени от цял ​​свят си сътрудничат, прилагайки иновативни технологии, за да ни предоставят тестове, лечения и ваксини, които заедно ще спасят милиони животи и ще сложат край на тази пандемия.

Безопасните и ефективни ваксини ще играят решаваща роля за изхода от пандемията, но в обозримо бъдеще носенето на предпазни средства, физическата дистанция и избягването на струпване на хора ще трябва да продължат.

Уверени сме, че заедно можем да прекратим пандемията от COVID-19 и да постигнем по-здрав свят за всички.

Източник: www.who.int

 

Повече за планираните от „Ваксинко“ инициативи по повод Европейската имунизационна седмица 2021, следете сайта и фейсбук страницата на „Ваксинко“.