1. Полиомиелит

Полиомиелитът е осакатяващо и потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, причинено от полиовирус. Вирусът се разпространява от човек на човек и може да нахлуе в мозъка и гръбначния мозък на заразеното лице, причинявайки парализа. Полиомиелитът е елиминиран в САЩ чрез ваксинация и продължаващата употреба на полиомиелитната ваксина запазва тази страна без полиомиелит. Но полиомиелитът все още е заплаха в някои други страни. Изключително важно е бебетата и децата са ваксинирани, тъй като това е най-добрият начин да се предотврати разпространението на полиомиелит.

 1. Тетанус

Тетанусът причинява болезнена скованост на мускулите и заключване на челюстта, което може и да бъде фатално. Причинителят на тетануса се нарича Clostridium tetani. Той е естествен обитател на храносмилателната система на животните и човека, където живее и се размножава без да причинява вреда на организма. Среща се в огромни количества в оборския тор, градински и обработени с тор почви, пасища, води и замърсени с фекалии места и повърхности. В днешно време ваксината срещу тетанус е част от ваксината за борба с болестта, наречена DTaP, която осигурява защита срещу тетанус, дифтерия и коклюш (магарешка кашлица).

 1. Грип (инфлуенца)

Грипът е респираторно заболяване, причинено от грипния вирус, който заразява носа, гърлото и белите дробове. Грипът може да засегне хората по различен начин в зависимост от тяхната имунна система, възраст и здраве. Прилагането на противогрипни ваксини в различни части на света променя и епидемичния процес на заболяването. За имунопрофилактика на грипа се прилагат убити ваксини. Те се произвеждат ежегодно и са съобразени с циркулиращите грипни щамове, по указание на Световната здравна организация. Съдържат най-често грипен вирус A(H3N2) и A(H1N1) и грипен вирус B. Прилагат се в доза 1 ml, мускулно или подкожно и защитават около 70% от имунизираните лица. А най-добрият начин за защита на новородените бебета срещу грип е майката да получи ваксина срещу грип по време на бременност и всички болногледачи и близки контакти на бебето да бъдат ваксинирани.

 1. Хепатит B

Знаете ли, че по света над 780 000 души годишно умират от усложнения на хепатит В? Хепатит В се разпространява чрез кръв или други телесни течности. Това е особено опасно за бебета, тъй като вирусът на хепатит В може да се разпространи от заразена майка на дете по време на раждането. Около девет на всеки 10 бебета, които са заразени от майките си, се заразяват хронично, поради което бебетата трябва да получат първата доза от ваксината срещу хепатит В малко след раждането, като след това подлежат и на реимунизации.

 1. Хепатит А

Ваксината срещу хепатит А е разработена през 1995 г. и оттогава драстично е намалила броя на случаите в световен мащаб. Хепатит А е заразно чернодробно заболяване и се предава чрез контакт от човек на човек или чрез замърсена храна и вода.

 1. Рубеола

Рубеолата се разпространява чрез кашляне и кихане и се причинява от специфичен вирус – РНК вирус от групата на тога–вирусите. При заразяване на бременни вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода. Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав. Рубеолата заразява предимно децата, които ходят на училище – като мнозинството от хора на 20-годишна възраст вече имат имунитет. При бременни жени може да се извърши пасивна имунизация преди и след контакта със заразоносител. Активна ваксина при рубеола се прави с жива атенюирана ваксина, например под формата на комбинираната ваксина срещу морбили, заушка и рубеола след 15-ия месец от раждането. Реимунизацията се прави на 6 годишна възраст, с което се цели затварянето на празнотата в имунитета (той вероятно е доживотен).

 1. Хемуфилус инфлуенце тип Б

Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) не е толкова добре познат като някои от другите заболявания, благодарение на ваксините. Hib може да причини сериозни увреждания на имунната система на детето и да причини мозъчни увреждания, загуба на слуха или дори смърт. Hib засяга най-вече деца под пет години. Към днешна дата налице са няколко вида Hib-ваксини. Те могат да бъдат както едновалентни (единствено срещу хемофилус инфлуенце), така и комбинирани (наричат се и поливалентни – например срещу хепатит В и Hib).

 1. Морбили

Морбили (дребна шарка) е вирусно заболяване, което е силно заразно за хора от всякаква възраст и което може да се разпространява в широки мащаби. Това е сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения и дори до смърт. Всеки, който не е ваксиниран срещу морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от морбили на всяка възраст. Единствената защита срещу морбили е ваксинацията. Ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) е комбинирана ваксина, която предпазва от морбили, паротит и рубеола (немска дребна шарка). Ваксината MMR е безопасна и ефективна и има много малко странични ефекти. Съобщени са леки реакции като повишена температура, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. За максимална защита са необходими две дози от ваксината. В европейските страни първата доза се прилага между 10 и 18-месечна възраст. Втората доза може да бъде приложена един месец или повече след първата доза, в съответствие с националната схема за ваксинация.

 1. Коклюш

Коклюшът е силно заразна болест, която може да причини неконтролируема, силна кашлица, която често затруднява дишането. Познат е още като „магарешка кашлица“ заради силния звук на вдишване веднага след пристъп на кашлица. Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първоначалната ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между два и дванадесет месеца, съгласно националния имунизационен календар. Препоръчва се поставяне на трета и четвърта доза на възраст от 11-24 месеца, и още една между три и седем години.

 1. Пневмококова болест

Това заболяване се причинява от бактерии, наречени Streptococcus pneumoniae. То причинява ушни инфекции, инфекции на синусите, пневмония и дори менингит, което го прави много опасен за децата. Микробите могат да нахлуят в части на тялото – като мозъка или гръбначния мозък – които обикновено не съдържат микроби. Пневмококовата ваксина е една от задължителните за децата в България. Имунизацията се извършва в 2 или 3 последователни приема, през периоди минимум от 30 дни. Първият прием, при нормални условия е след навършени 2 месеца, а на 12-месечна възраст (минимум 6 месеца след последното приложение), се прави и реимунизация.

 1. Ротавирус

Ротавирусът е заразен и може да причини тежка водниста диария, често с повръщане, треска и коремна болка, най-вече при кърмачета и малки деца. Най-сигурният начин за предпазване от ротавирус е чрез ваксинация. Ваксината срещу ротавирус е включена в списъка на препоръчителните ваксини за Република България и трябва да се приеме рано, още около втория месец на бебето, когато има и задължителни имунизации (полиомиелит на капка през устата и с инжекция – дифтерия, тетанус и коклюш).

 1. Заушка

Заушката е най-известна с това, че причинява подпухнали бузи и подута челюст. Това се дължи на подуване на слюнчените жлези. Други симптоми включват треска, болки в главата и мускулите и умора. Заушката е заразна болест и няма лечение. Ваксините срещу паротит безопасно предотвратяват заушка, като за дългосрочна превенция са необходими две дози. В България ваксината е задължителна и е под формата на комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

 1. Варицела

Варицелата е заболяване, което причинява сърбящ обрив на мехури и треска. Варицелата може да бъде сериозна и дори животозастрашаваща, особено при бебета, възрастни и хора с отслабена имунна система, но дори здрави деца могат да се разболеят сериозно. Ваксината срещу варицела е включена в списъка на препоръчителните ваксини в България. Тя обикновено се поставя на деца, които не са прекарали вируса, но може да се постави и на възрастни, които не са се сблъсквали със заболяването. Важно е да се знае, че ваксината срещу варицела е съвместима с тази срещу морбили, паротит и рубеола.

 1. Дифтерия

Повечето от нас знаят дифтерията като неясно заболяване, което се е разпространявало много отдавна и това е благодарение на ваксината срещу дифтерия, която бебетата получават. Тази ваксина, наречена DTaP, осигурява защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Макар и да е на път да бъде заличена, дифтерията все още съществува. Болестта може да причини запушване в задната част на носа или гърлото, което затруднява дишането или преглъщането. Дифтерията може също да доведе до сърдечна недостатъчност, парализа и дори смърт.

Източници:

www. cdc.gov

www.vaccination-info.eu