Безопасни ли са ваксините?

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват по цял свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства. Проведени са проучвания сред голям брой доброволци от различни държави, на различна възраст, с или без придружаващи заболявания. По света вече са имунизирани над 2, 7 млрд. души.

Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е различно за ваксините срещу COVID-19, е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по-бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве. За целта Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) създаде специална експертна работна група и процедури за бърз преглед, за да оцени висококачествените предложения на компаниите във възможно най-кратки срокове, като същевременно гарантира солидни научни доказателства за ползата от ваксините.

Защо е важно да се ваксинирам?

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Но не трябва да забравяме, че ваксината дава индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията.

Безплатна ли е ваксината?

Да, ваксините са безплатни за всички. Няма значение дали сте здравноосигурен/а или не. Ако желаете да се имунизирате, посетете общопрактикуващ лекар или имунизационен пункт.

Вярно ли е, че ваксините имат сериозни странични ефекти?

Не, това не е вярно. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.

В случай на проява на неочаквана странична реакция, уведомете медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да подадете и чрез online формуляра на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ): https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-медицински-специалисти , както и на телефон 02 8903417.

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

  • иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Технологията за създаване на иРНК ваксина е разработвана в продължение на няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не оказват влияние на човешката ДНК. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.
  • аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
  • антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Мога ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Преболедувалите могат да се ваксинират 3 месеца след като са били диагностицирани с COVID-19. При лицата, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим, втората доза ваксина трябва да се постави не по-рано от 6 месецa след диагнозата.

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Ще имам ли имунитет веднага след имунизацията?

Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от двудозовата ваксината обикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещу COVID-19. За еднодозовата ваксина – периодът е същият.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добра?

Най-добрата ваксина е тази, която е най-лесно достъпна за Вас! Консултацията с Вашия общопрактикуващ лекар също може да Ви помогне в избора на ваксина.

Действат ли ваксините срещу COVID-19 срещу новите варианти на коронавируса?

Ваксините, които са одобрени до момента, се очаква да осигурят поне известна защита срещу новите варианти на COVID-19.

Разрешени ли са ваксините за деца?

От 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Скорошни проучвания на института „Роберт Кох“ показват, че децата имат все по-сериозна роля за разпространението на COVID-19. Към момента резултатите показват от проучванията за ефикасността на Comirnaty върху подрастващите показват, че при юноши на възраст 12 до 15 години eфикасността на ваксината е 100%.

Възможно ли е чрез ваксината да се заразя с COVID-19?

Не е възможно ваксината да Ви зарази с COVID-19. Тя не съдържа жив вирус.

Променят ли ваксините човешката ДНК?

Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! Това означава, че ваксината по никакъв начин не влияе и не взаимодейства с яйцеклетките и сперматозоидите.

Водят ли ваксините до безплодие?

Не. Ваксините срещу COVID-19 не оказват влияние върху репродуктивното здраве на мъжа и жената.

Къде мога да се ваксинирам срещу COVID-19?

Можете да се ваксинирате в разкритите в страната имунизационни пунктове, при общопрактикуващ лекар, във временните мобилни пунктове за ваксинация, както и, в случай че сте трудноподвижно лице, да заявите желанието си за имунизация в дома, като се обърнете към регионалната здравна инспекция (РЗИ), на чиято територия е населеното Ви място.

Освен това, всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, има възможност да попълни електронно своята заявка за ваксинация в онлайн базирана платформа на сайта на Националната здравно-информационна система (НЗИС): https://his.bg/.

Ако съм български гражданин и съм ваксиниран с първа доза ваксина срещу COVID-19 в друга държава, мога ли да си поставя втора доза ваксина в България?

В случай че е приложена първа доза на разрешена в Европейския съюз ваксина в друга държава, втората доза може да бъде приложена в България, при положение, че е предоставен документ, от който е виден видът на ваксината, датата на приложението ѝ, имената на ваксинираното лице и са налице данни за лицето, приложило ваксината.

Мога ли да се ваксинирам, ако имам алергия?

Прилагането на ваксините срещу COVID-19 от медицинските специалисти трябва да е в съответствие с Кратката характеристика на всяка една от тях. Те са публично достъпни на електронната страница на Изпълнителна агенция по лекарствата: https://www.bda.bg/bg.

Ако съм ваксиниран срещу COVID-19 трябва ли да продължа да спазвам противоепидемичните мерки?

Тъй като се още няма доказателства за ефекта на ваксините върху предаването на вируса и продължителността на имунитета след ваксиниране, е препоръчително спазването на нефармацевтичните мерки (като използване на маски за лице, физическа дистанция и хигиена на ръцете) да продължи.

Трябва да бъдем внимателни, защото все по-често се разпространява невярна информация за ваксините. За да направите своя информиран избор, използвайте достоверни източници на информация. При въпроси можете да се консултирате с Вашия лекар, с регионалната здравна инспекция, която отговаря за населеното Ви място!

! Информация за ваксините срещу COVID-19 може да намерите и на страницата на Единния информационен портал, секция „Ваксини срещу COVID-19“: https://coronavirus.bg/bg/vaccinations

Полезна информация вижте и тук:

Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците

Как действат ваксините?

Как се разработват, разрешават и пускат на пазара ваксините?

Ваксини срещу COVID-19: гарантиране на тяхната безопасност

ВЪПРОСИ ОТНОСНО РЕГИСТРАЦИЯТА В ОНЛАЙН БАЗИРАНАТА ПЛАТФОРМА ЗА ВАКСИНАЦИЯ:

Ако съм маркирал, че имам предпочитания за определен тип ваксина и тя не е налична – ще получа ли съобщение, когато ваксината е налична?

Не се изпраща предварително съобщение за наличните ваксини. В момента страната ни разполага с достатъчни количества от всички одобрени в ЕС ваксини.

Нямам възможност за избор на час за дълъг период напред?

Системата работи на следния принцип – часове могат да се записват най-рано за след една седмица, като отвореният период за регистрация е в интервал от две седмици, или 14 календарни дни.

Получавам грешка за невярно въведени данни, какво да правя?

Системата прави проверка на данните Ви, както са валидни спрямо данните в МВР. Проверете отново въведените данни и, ако скоро сте подновявали документа си за самоличност, се свържете с МВР, което го е издало. С цел предпазване на личните Ви данни, системата не показва къде е грешката.

Получавам грешка, че не мога да си запиша час и да опитам отново?

Следва да проверите данните за електронна поща и телефон, защото е вероятно да са въведени грешно и системата да не успява да Ви изпрати известие и това да е причината да Ви връща в началото.

Имам успешна регистрация и запазен час за поставяне на ваксина, но при проверка с ЕГН в портала е изписано, че резервацията е отказана. Как да процедирам?

Ако сте се регистрирали повторно и сте завършили регистрацията успешно, предишният час, който сте имали, е отказан автоматично.

Системата ми показва, че часът е зает на 75%, какво означава това?

Ваксинационните пунктове имат възможност да ваксинират няколко души едновременно, поради което часът става зает на 100%, когато се запълни капацитетът за едновременни ваксинации.

Все още не съм получил известие за сменен час и дата за ваксинация. На какво се дължи това?

Възможно е да не сте маркирали желания от Вас канал за известяване. Проверете посочените от Вас телефон и електронна поща за връзка.

Мога ли да се регистрирам в системата, ако в момента се намирам в чужбина?

Технически платформата позволява да бъде достъпена от чужбина и да се направи регистрация. Препоръчваме да се чуете предварително със съответния имунизационен пункт и да потвърдите наличност на ваксини, ако пътуването Ви до България е свързано с прилагането на ваксина

В колко часа електронният регистър отваря следваща дата за записване?

Новите свободни за записване часове са налични в системата след 00:00 часа.

Получавам СМС, че трябва да се явя за имунизация в час, който вече е преминал. Какво да правя?

Не е възможно да получавате СМС за минала дата. Системата изпраща потвърждение за регистрирания час в момента на регистрацията и напомняне 24 часа преди часа.

Къде мога да намеря данни за приложената ми ваксина и към кого да се обърна?

Данни за приложената Ви ваксина можете да намерите в Електронното медицинско досие, което се достъпва с електронен подпис (КЕП). Също така данни за поставената Ви ваксина можете да намерите и при Вашия личен лекар.

Ваксинирал съм се в един ваксинационен пункт, но за втора доза няма да съм в същото населено място. Може ли да ми бъде приложена втората доза в различен пункт? Трябва ли да съобщя на някой, или направо да отида на място?

Можете да получите втора доза ваксина (*за ваксините с двудозов прием) и на друго място – в друг имунизационен пункт, при общопрактикуващ лекар или във временен мобилен пункт.