За миналата година най-слабо е покритието при 45-годишните.

Макар да е чувала, че трябва да се имунизира срещу тетанус и дифтерия на всеки 10 години Адриана Пашова казва, че не си спомня кога последно си е поставяла тази ваксина.

„Чувала съм, но не съм го приела като нещо сериозно. Може би заради това, че тези болести вече отшумяха и хората изгубиха интерес“, сподели тя.

Според личния лекар д-р Деница Даскалова вероятно именно това е довело до спад във ваксинационното покритие срещу тези заболявания при възрастните.

„Забравяйки за самото боледуване, ние забравяме и за профилактиката от него. Което означава, че ако допуснем да спаднем под определено покритие, ние поемаме риск като общество тези болести да се завърнат. Ако в зоната, в която живеем, няма това заболяване, това не значи, че го няма в Азия или Африка. А срещата на хората от различните части на света е предпоставка да се смесим и да тръгнат тези забравени болести“, добави д-р Даскалова.

Според данните на здравното министерство спадът е най-видим през последните 2 години.

Тенденцията за спад във ваксинацията се вижда и при задължителните ваксини в детска възраст. За много заболявания обхватът вече е паднал под критичните 90%. Според Министерството на здравеопазването оценка на покритието се извършва от регионалните здравни инспекции, като те трябва да предприемат мерки за повишаване на обхвата.

Източник: www.btv.bg