Кога трябва да се постави първата ваксина и какво представлява тя?

Първите ваксини се поставят непосредствено след раждането на детето, през първите 24-48 ч.

Всички ние знаем, че е необходимо да се правят имунизации, но много малко от нас знаят какво съдържат ваксините за бебета?

Ваксините за бебета не се различават съществено като състав от ваксините за възрастни. Разликата обикновено е в дозата на ваксината или в количеството на някои от съставките. Различните ваксини съдържат различни компоненти от причинителя на болестта. Например ваксините за хепатит Б съдържат част от обвивката на вируса, т.нар. Австралийски антиген.

Източници:

1. Paul A. Offit, MD, and Rita K. Jew, PharmD. Addressing Parents’ Concerns: Do Vaccines Contain Harmful Preservatives, Adjuvants, Additives, or Residuals?

2. Ari Brown, MD. Clear Answers & Smart Advice About Your Baby’s Shots.

3. Ari Brown, MD. Clear Answers & Smart Advice About Your Baby’s Shots (II).

Обикновено родителите са много притеснени и раздвоени относно ваксинациите… Може ли едно дете да се зарази от ваксина?

Ваксините не предизвикват заболявания, а предпазват от тях. Съдържащите се във ваксините антигени (т.е. части от бактерии или вируси) или отслабени бактерии/вируси, имат за цел да дразнят имунната система по такъв начин, че да я предизвикат да изработи защитни антитела, които ни предпазват от заболяванията.

Ваксините не предизвикват заболявания, срещу които са разработени. Макар и рядко, е възможно да се получи алергична или токсична реакция малко след ваксинация. Обикновено  страничните реакции са леки (обрив, сърбеж, подуване около мястото на поставяне на ваксината), преминават бързо, без лечение и не оставят последици. Всички медицински специалисти, поставящи ваксини, са добре запознати с нежеланите реакции и знаят какво да направят. Това не означава, че Вашето дете трябва да спре да получава планираните имунизации.

Кои са задължителните и препоръчителните ваксини?

Задължителните ваксини са включени в Националния имунизационен календар и са безплатни за всички граждани. Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по желание на пациента. Допълнителна информация можете да получите на интернет страницата на Министерството на здравеопазването (http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/), както и в секциите „Задължителен имунизационен календар“ и „Препоръчителни имунизации“.

Какви имунизации е необходимо да се направят в ранна детска възраст?
  • През първата година от живота си всички деца трябва да се имунизират срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит тип Б и пневмококови инфекции.
  • Между 7 и 10-месечна възраст се извършва проверка за наличието на белег от БЦЖ имунизацията и при липсата на такъв се поставя БЦЖ ваксина след направена преди това и отчетена като отрицателна проба Манту.
  • През втората година от живота си децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и епидемичен паротит и реимунизират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции.
Какво трябва да знаем за днешните ваксини и какво можем да очакваме от ваксините, планирани за бъдещето?

Днес някои ваксини вече предпазват и от рак. Такъв е примерът с ваксината срещу HPV, чийто ефект върху рака на маточната шийка е свързан с намаляване на риска от инфекция с високорискови онкогенни щамове на HPV вируса. Изследванията, свързани с нови ваксини, се насочват вече и към неинфекциозни болести (Алцхаймер, диабет, автоимунни заболявания), както и други ракови заболявания (рак на белия дроб, колоректален рак, рак на гърдата, рак на мозъка). 20% от раковите заболявания са причинени от вируси и поради тази причина теоретично могат да бъдат предотвратени чрез ваксини в бъдеще.

Имат ли родителите право да изискват документ „Информирано съгласие“ в писмен вид, преди поставянето на ваксина, включително и при задължителните ваксини?

Родителите имат право на информирано съгласие преди ваксинацията на детето.  Освен това, всеки родител разполага и с имунизационен паспорт на детето, където следва надлежно да са вписани всички направени имунизации.

Има ли връзка между ваксините, от една страна, и заболявания като аутизъм, астма и алергии?

През годините на приложение ваксините ясно са доказали своята ефикасност и терапевтична безопасност, включително са помогнали и за изкореняване на редица заболявания. Проведени са множество изследвания, които категорично отричат връзката между аутизма, астмата[1], алергиите и ваксинирането.

[1] Vaccines, allergy & asthma. Fact Sheet.

Какви са възможните странични реакции от ваксините?

Най-често срещаните странични реакции са: болка на мястото на инжектиране, подуване, зачервяване и субфебрилна температура. Те отшумяват бързо, без лечение и са сигнал за това, че имунната система реагира правилно на ваксината. Това не означава, че когато отсъстват тези реакции, имунната система не работи.

Кои деца не трябва да бъдат ваксинирани?

Деца, при които са се проявили тежки алергични реакции след първата ваксина; деца, алергични към някоя от съставките на ваксината; деца, чиято имунна система е потисната от сериозни заболявания или които са подложени на химиотерапия.

Детето ми не е застрашено от хепатит Б. Не може ли тази ваксина да почака?

Хепатит Б е животозастрашаващо заболяване. Малките деца са особено застрашени и възприемчиви към вируса. При заразяване, в 90% от случаите хепатитът хронифицира и е непосредствена причина за увреждане на черния дроб. Лечението в тази възраст е затруднено и от факта, че много малка част от лекарствата, предназначени за лечение на хепатит Б, имат педиатрична индикация. Ето защо ваксината е най-разумната алтернатива, като в допълнение имунитетът, който се изгражда в тази възраст, е много по-дълготраен.

В интернет има много лични истории, в които хора разказват, че децата им са пострадали от ваксини – разболяват се от нелечими болести като аутизъм и други. Има ли такъв риск?

Както при лекарствените продукти, така и при ваксините могат да възникнат нежелани реакции. В листовката на всяка ваксина има изброени вероятните нежелани реакции. Важно е да се знае, че тежките нежелани реакции са изключително редки. Така например при поставяне на ваксина срещу хепатит Б в 1 от 10 000 случая могат да се наблюдават: кръвонасядане (синини); ниско кръвно налягане; припадъци (гърчове); болка и подуване на ставите (артрит); възпаление на нервите (неврит); невъзможност да си движите мускулите (парализа). За сравнение, обаче, задължителната имунизация срещу хепатит Б е довела до намаляване заболяемостта в пъти.

Ваксините - имаме ли право на избор?

Ваксините, които се поставят като част от Задължителния имунизационен календар на Република България, са задължителни за всички деца. Изключения се правят само по преценка на лекар (ако детето има установени конкретни алергии, заболявания или друго). Нежеланието на родителя да ваксинира своето дете, въпреки липсата на конкретни медицински причини, е възможно, въпреки че е нежелателно. Ако родителят откаже по своя воля поставяне на ваксинация от Задължителния календар, то е добре да има предвид, че ще бъде лишен от определени социални придобивки, които са изброени в т. 14.

Какви са последствията, ако направим информиран отказ и не ваксинираме детето си?

Спиране на помощите за отглеждане на дете. Когато подаваме молба-декларация по образец за отпускане на социални помощи, трябва да приложим и служебна бележка, която да удостоверява извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето. Това изискване е регламентирано в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Детето Ви може да не бъде прието в детска градина. Негативни правни последици от неизпълнението на задължението за извършване на имунизация се съдържат в Наредба № 3/2007 за здравните изисквания към детските градини (изм. ДВ 36/2011). Съгласно чл.4, ал.2, т.5 от наредбата, задължителен документ за прием на децата в детските градини е този, издаден от личния лекар и съдържащ данни, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта, съгласно Наредба № 15/2005.

Ако не имунизирате детето си, това означава, че извършвате административно нарушение. Според чл. 209 от Закона за здравето глобата за родителя или настойника при първо неявяване за задължителна имунизация е от 50 до 100 лева, а за повторно неявяване – от 100 до 200 лева. Вашият личен лекар също може да бъде глобен, защото пациентите му не са имунизирани.

Ако все пак родителите откажат ваксинацията?

Необходимо е отказът да е писмен. Той се декларира пред личния лекар на детето и впоследствие се изпраща до Регионалната здравна инспекция.

Защо ваксинацията е важна?

Ваксинацията е метод за превенция и профилактика на редица заболявания. Когато имунизирате своето дете, Вие го предпазвате от редица инфекции с потенциално тежко протичане и сериозни усложнения. Не забравяйте, че ваксините защитават както отделния индивид, така и всички около него. Когато ваксинирате своето дете, Вие предпазвате не само него, но и останалите деца и възрастни в обществото.

Защо на неваксинираните деца се гледа като заплаха, след като другите деца са ваксинирани?

Неваксиниранте деца поставят в риск ваксинираните, поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет. Имунната система не е константа и се влияе от редица фактори. Независимо че детето ви е ваксинирано, продължителното влияние на болестотворен фактор може да пробие имунната му система и да го разболее.

Защо ваксинираните деца също могат да се разболеят от болести, за които са ваксинирани?

Понякога децата са изложени на влиянието на болестотворния фактор преди да бъдат ваксинирани или преди ваксината да е изградила имунна защита. В други случаи причинителят е твърде изменчив, за да бъде създадена ваксина точно за него. Ваксините не предпазват всички имунизирани от заболяване. При всички случаи, ако детето все пак се зарази (което се случва изключително рядко), ако то е ваксинирано, ще прекара много по-леко инфекцията.

Кое е по-опасно за здравето - ваксините или паниката от тях?

Всеки родител трябва да е добре информиран, за да може да вземе най-доброто решение за своето дете. Важно е обаче информацията, която получава родителят, да е от достоверни източници, като например: лекари, международни организации, здравни институции.

По-добра ли е шествалентната ваксина от петвалентната?

Разликата между 5 и 6-валентната ваксина се състои в това дали хепатит Б компонентата присъства, или не присъства в състава на многокомпонентна ваксина. В случаите, когато за изпълнение на Имунизационния календар се прилагат многокомпонентни ваксини, които съдържат ваксина срещу хепатит тип Б, приемите й са четири – през първите 24 часа след раждането, на дву-, три- и четиримесечна възраст (това е схема 0-2-3-4).

Когато ваксината срещу Хепатит Б е рекомбинантна, т.е. не е част от многокомпонентната ваксина, тя се прилага на три пъти - през първите 24 часа след раждането, на едномесечна и на шестмесечна възраст (схема 0-1-6).

И тридозовата, и четиридозовата схема са утвърдени в Имунизационния календар на Р България.

Къде мога да намеря допълнителна информация за ползата и безопасността на ваксините?

Важно! Информацията в сайта не отменя посещението Ви при личен лекар.